Jak zablokować tylną szybę w O1 (zepsuty mechanizm)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Szymik
    Classic
    • 2009
    • 33

Zamieszczone przez eX
    kilka stron temu wlasnie o tym pisalem
    mimo to i tak jest lepiej niż "U przyjaciół" :twisted:
  • BOODZISZ
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 235

Witam. Niestety padły mi oba mechanizmy podnoszenia szyb w o1. Prawdopodobnie linki poszły ale nie zagłębiałem się tam za bardzo. Podłożyłem tylko pod obie szyby patyki aby nie opadały ale niestety co jakiś czas patyki się obsuwają i szyba lekko opada. Narazie nie mam czasu i kasy aby robić te mechanizmy i moje pytanie brzmi jak można zablokować szybę jakimś pstrykaczem czy coś?
    Gdzieś mignęło mi to podczas przeglądania forum tylko nikt tej myśli nie rozwinął jak zablokować tą szybe.
    Proszę o dop.

Komentarz

• guajava
      Rider
      • 2010
      • 343

kiedyś pojechałem mojej mamy octavką do włoch na narty ...

no i pasażerka zrobiła tak, że 2km przed celem wywaliła szybę z mechanizmu i uszkodziła sam mechanizm w ten sposób. po prostu oparła się całym ciałem o otwartą szybę no i mechanizm zrobił bam.

Mieliśmy jednak strzeżony parking , ale niestety była zima i śnieg nawalał (10x gorzej niż w PL) więc musiałem jakoś szybę wyciągnąć i ją zablokować,by śnieg nie zasypał octavki. Jednak,że niektórzy włosi nie rozumieją angielskiego i innych języków ( w tym mimiki) musiałem sobie samemu poradzić :twisted: bok zdjąłem (trudem) jakimś śrubokrętem no i że trzeba było kombinować , to skombinowałem kawałek drewna (chyba do kominka miało być - już rozbite , równe i suche). No i powiem,że wytrzymało suma sumarum jakieś 15.000km.

Po powrocie do PL nie miałem czasu i ochoty znów w to się bawić , więc czas uciekał i drewienko musiało służyć. Fakt,że szyba miała jakiś 1mm prześwitu , bo innego drewna nie mogłem włożyć , ale ważne ,że nie padało do środka, że można było wracać do domu i śmiało jezdzic

ale mówię to była opcja awaryjna a wymiana mechanizmu , to może jakieś 40min-1h roboty z 4pakiem chłodnego piwka

No i koniec końcem wymieniłem mej mamie ten mechanizm (koszt używanego 40zł) xd

PS. tylnia szyba, manualne podnoszenie szyby ^^
      "Łapię chwile ulotne jak ulotka ,ulotne chwile łapię jak fotka..."

Komentarz

• BOODZISZ
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2007
        • 235

A czy jest jakis inny sposób na zablokowanie tylnej szyby oprócz wspomnianego drewienka?

Komentarz

• delanopl
          Elegance
          • 2009
          • 831

pomysł z deską jest sprawdzony i bezpieczny, nikt Ci szyby nie zsunie do dołu, o ile jest to zrobione z głową, inaczej niż przez podparcie szyby nie rozwiążesz, tymczasowo, problemu

Komentarz

• tomus7
            RS
            • 2010
            • 1896
            • Peugeot

Zamieszczone przez delanopl
            pomysł z deską jest sprawdzony i bezpieczny, nikt Ci szyby nie zsunie do dołu, o ile jest to zrobione z głową, inaczej niż przez podparcie szyby nie rozwiążesz, tymczasowo, problemu
            Potwierdzam w 100% :wink:
            ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
            http://www.bunkry.pl/pl/index.html
            a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
            http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
            Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• delanopl
              Elegance
              • 2009
              • 831

tomus7, my to przetestowaliśmy na własnej skórze, no może własnych drzwiach

Komentarz

• bansche
                Classic
                • 2008
                • 29

ja rozebralem boczek i na chama podciagnelem do gory i mechanizm sam ja zablokowal jezdzilem rok i tak sprzedalem
                Laurin & klement 140km czarna niunia

Komentarz

• Hunter
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1655

ja zablokowałem bez drewienka użyłem do tego dwóch trytytek i kawałka plastiku. Trzymało super, aż któregoś pięknego dnia wymieniłem na nowy mechanizm, kupiony na allegro i już Wszystko działa bez zarzutu, a wymiana jest naprawdę szybka i samemu można to zrobić w max 1 h.
                  ...nie ma to jak Octavia :drive:
                  >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• ahmed799
                    RS
                    • 2009
                    • 6871
                    • Ford

Kiedys w nocy jechalem z pracy do domu trasa 150 km i opadla mi szyba. Nie wiedzialem co zrobić środek nocy na starej 1, poszperałem w bagazniku znalazlem karton urwalem kawalek pozaginałem i wsadzilem miedzy szybe a uszczelke jezdzilem z tym ponad tydzien i trzymalo bez problemu.

филип
                    Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• delanopl
                      Elegance
                      • 2009
                      • 831

BOODZISZ, i jak rozwiązałeś problem? :diabelski_usmiech

Komentarz

• BOODZISZ
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 235

Jescze nie rozwiązałem ale może pogrzebię w tym tygodniu

Komentarz

Pracuję...